Luiers, papier en restafval horen niet in de groene GFT container maar wat mag wel in deze container....
In Noordenveld doet iedereen zijn of haar best om de omgeving schoon te houden. Dat zien we terug op straat en in de manier waarop inwoners hun afval scheiden. Toch zien we soms dingen die, vaak onbedoeld, voor problemen zorgen. Voor de een is dat logisch, maar voor de ander niet. Zo troffen we laatst veel luiers aan bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft).
Regelmatig onderzoekt onze afvalverwerker Attero het ingezamelde gft-afval op vervuiling. Minder vervuiling betekent lagere kosten. Ook wordt er dan meer gft-afval hergebruikt. Daardoor is de CO2-uitstoot lager.
Luiers, papier en restafval horen niet bij gft
Bij de laatste test door afvalverwerker Attero werd 525 kilo gft-afval onderzocht. Daarvan hoorde 29 kilo niet bij het gft-afval. De grootste vervuilingen waren papier, zakken met restafval en luiers. Papier hoort bij het papierafval; de zakken en de luiers bij het restafval (grijze container).
Heel veel luiers? Vraag een luiercontainer aan
Heeft u 2 of meer kinderen onder de 4 jaar, dan kunt u een luiercontainer aanvragen. Deze vraagt u aan nadat uw tweede kind is geboren. Aanvragen kan ook als u om een medische reden een luiercontainer nodig heeft. Aanvragen kan op www.noordenveld.nl/extra-container-aanvragen
Wat mag wel in de groene gft-container?
- Resten van groenten, fruit en schillen
- Etensresten (ook botjes en graten)
- Brood, deeg, rijst, pasta
- Theezakjes, koffiepads, koffiefilters en koffiedik
- Bloemen en planten
- Fijn tuinafval
- Hooi, zaagsel of stro (inclusief uitwerpselen van huisdieren)
Twijfelt u welk afval waar hoort?
Weet u niet zeker welk afval u waar moet weggooien? Kijk dan www.mijnafvalwijzer.nl of in de app Afvalwijzer. Per soort afval vindt u daar wat er wel en juist niet bij hoort.