Logo gemeente KAMPEN

Afvalwijzer

Geen ophaalgegevens gevonden voor

Je hebt je aangemeld om op het op te laten halen. Bevestig jouw aanmelding via de knop ‘Bevestig’.Wil je een e-mailherinnering ontvangen, geef dan jouw e-mailadres op


Dit verzoek is nog niet goedgekeurd

U gaat het ophaalverzoek voor op datum annuleren


Notificaties

Vul uw e-mailadres in en kies een afvalsoort om notificaties te ontvangen. U ontvangt altijd eerst een link via e-mail waarmee u de aanmelding of wijziging moet bevestigen. Heeft u al eerder notificaties ingesteld dan kunt u deze wijzigen. Wilt u zich afmelden dan kan dat door alle afvalsoorten te deselecteren en op opslaan te klikken

  • Pmd
  • Gft
  • Papier en karton

Gebruik de onderstaande URL voor het toevoegen van de ophaaldagen aan jouw agenda.


Je aanvraag voor een fysieke kalender is succesvol geregistreerd en zal zo spoedig mogelijk verzonden worden.

Dit kan ongeveer 5 werkdagen duren.

Scheidingsinfo

Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.

  • Scheidingsinformatie over Restafval Restafval
  • Scheidingsinformatie over Groente-, fruit- en tuinafval Gft
  • Scheidingsinformatie over Papier en karton Papier en karton
  • Scheidingsinformatie over Grofvuil Grofvuil
  • Scheidingsinformatie over Klein chemisch afval Kca
  • Scheidingsinformatie over Glas Glas
  • Scheidingsinformatie over Textiel Textiel
  • Scheidingsinformatie over Plastic, metaal en drankkartons Pmd
  • Scheidingsinformatie over Milieustraat Milieustraat
  • Scheidingsinformatie over Plaagdierenbestrijding Plaagdierenbestrijding
  • Scheidingsinformatie over Ondergrondse container Ondergrondse container
  • Scheidingsinformatie over Afvalpas Afvalpas

Restafval

Restafval is afval dat niet recyclebaar is en niet apart wordt ingezameld. Restafval wordt verbrand in afvalverbrandingsinstallaties of gestort op stortplaatsen. De gemeente probeert de hoeveelheid restafval te verkleinen. Restafval blijft over nadat grondstoffen als glas, pmd, gft en textiel uit het afval zijn gehaald.

Ondergrondse restafvalcontainer

Op steeds meer plekken in de gemeente worden ondergrondse containers geplaats voor restafval. Om een ondergrondse container te gebruiken heeft u een afvalpas nodig. Elke keer dat u de afvalpas gebruikt, betaalt u hiervoor.

U krijgt alleen een afvalpas als u geregistreerd staat als inwoner van de gemeente Kampen. Dit controleren we als u een afvalpas ophaalt bij het Klant Contact Centrum in het stadhuis.

Uw afvalpas heeft een uniek nummer. Bij verlies meldt u zich bij het Klant Contact Centrum in het stadhuis. Hier vraagt u een nieuwe afvalpas aan. Voor het aanvragen van een nieuwe pas moet u zich identificeren. Vergeet dus niet uw ID-kaart, paspoort of rijbewijs mee te nemen. Het aanvragen van een nieuwe afvalpas is niet gratis. Tegelijk geeft u het pasnummer van uw oude afvalpas door. Deze wordt dan direct geblokkeerd om misbruik te voorkomen.

De afvalpas is gekoppeld aan het adres en hoort bij de woning. Gaat u verhuizen? Lever de afvalpas dan in bij het stadhuis. De pas wordt dan geblokkeerd. Voor uw nieuwe woning ontvangt u een nieuwe afvalpas. Deze is na twee werkdagen actief.

De eerste verstrekking van een afvalpas voor uw adres is gratis. Als u de afvalpas bent verloren of als hij is gestolen, dan betaalt u voor een nieuwe pas. De kosten voor een nieuwe afvalpas en de overige afvalkosten staan op de pagina www.kampen.nl/afval/afvalstoffenheffing.

Restafvalcontainer (grijs)

Ook bij het gebruik van een eigen container voor restafval betaalt u per leging. Voor het gebruik en het aanbieden van de afvalcontainers gelden de volgende regels:

  • De container moet buiten de ophaaldagen om op uw eigen perceel op een veilige plek (vandalismebestendig) staan, dus niet aan de openbare weg.
  • U mag uw container op de ophaaldag tussen 6.00 en 7.30 uur met gesloten deksel aan de straat (stoeprand) of op de centrale aanbiedplaats (huisvuiltegel) zetten. Let op de pijlsticker!
  • Containers die te vol zijn, waardoor het deksel open blijft staan, worden niet geleegd.
  • Op de inzameldag moet u uw afvalcontainer vanaf 20.00 uur weer terugzetten op uw eigen perceel.
  • De aangeboden containers mogen absoluut niet meer wegen dan 80 kilo. Zwaardere containers worden niet geleegd.
  • Het aanstampen van afval kan ervoor zorgen, dat de container niet goed wordt geleegd. De gevolgen hiervan zijn voor de gebruiker.
  • Er mogen geen brandende of gloeiende voorwerpen in de container.
  • Er mogen geen agressieve, giftige of explosieve stoffen in de container.
  • Er mogen geen dode dieren, beenderen of slachtafval in de container.
  • Er mogen geen voorwerpen die schadelijk zijn voor het inzamelvoertuig en/of de medewerkers in de container.

Bij verhuizing moeten de afvalcontainers schoon en leeg op het oude adres worden achtergelaten. Als u verhuist binnen de gemeente Kampen kunt u, zodra u staat ingeschreven op uw nieuwe adres, de containers die bij deze woning horen ter leging aanbieden. Als u een nieuwbouwwoning betrekt, geeft u aan welk formaat container u wilt hebben. Neem hiervoor contact op met het Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 038. De afvalcontainer op uw oude adres wordt automatisch 14 dagen na de verhuisdatum geblokkeerd. Deze wordt dan niet meer geleegd.

Maakt u gebruik van een ondergrondse container? Lever uw afvalpas dan bij verhuizing in op het stadhuis.

Omruilen container nieuw adres

Staat bij het nieuwe adres een afvalcontainer, maar heeft u liever een ander formaat? U kunt deze container onder bepaalde voorwaarden binnen een half jaar na de verhuisdatum eenmaal gratis laten omwisselen.

Groente-, fruit- en tuinafval

Voor groente-, fruit- en tuinafval (gft) hebben veel mensen in de gemeente Kampen een aparte gft-container. Ook etensresten horen in deze container. Het aanbieden is gratis.

Vlees- en visresten gaan snel stinken. Gooi ze in de container die het eerst geleegd wordt (groen of grijs) en verpak ze eventueel in een krant.

Iedere vrijdag halen wij op afspraak grof tuinafval op. U kunt een afspraak maken via het Klant Contact Centrum. Hiervoor brengen wij voorrijkosten in rekening. Grof tuinafval moet zoveel mogelijk in 1 bundel worden samengebonden. Per bundel geldt een maximale afmeting van 1,5 kubieke meter. De bundel mag niet langer zijn dan 2 meter en niet breder dan 0,5 meter. Let op: het gaat hierbij om takken en snoeiafval en niet om tuingrond. Hier gelden strenge regels voor. Grond moet apart naar Recycling Kampen gebracht worden. Stronken met aarde horen daarom ook niet bij het groftuinafval.  

Als het vriest

In een vorstperiode kan gft-afval vastvriezen in de container, waardoor de container niet (volledig) geleegd kan worden. U kunt dit voorkomen door: krantenpapier of zaagsel onder in de container te leggen; de container uit de wind plaatsen; het afval niet aan te stampen; geen nat afval in de container te doen; het afval op de inzameldag los te maken van de wand en bodem. Het aanbieden in een vorstperiode geschiedt op eigen verantwoordelijkheid. Een slechts gedeeltelijk geleegde container kan niet gereclameerd worden.

Als blijkt dat veel gft-containers niet (goed) geleegd kunnen worden, kan de gemeente de inzameling van gft-afval tijdens een vorstperiode stoppen. Hierover wordt u geïnformeerd via www.kampen.nl en www.mijnafvalwijzer.nl.

Niet bij gft:
As uit de asbak, open haard of barbecue
Dode (huis)dieren
Haren van mens en dier
Kaaskorsten met plastic
Kattenbakkorrels (wel als er Milieukeur op staat)*
Kauwgom
Kunstmest
Kurken (zie toelichting)
Lucifers (zie toelichting)
Luiers (horen bij het restafval)
Oasis (steekschuim voor bloemstukken e.d.)
Papier (een beetje om schillen in te pakken mag wel)
Theezakjes en koffiepads (zie toelichting)
Poep van honden en katten (zie toelichting)
Schelpen (bijvoorbeeld van mosselen)
Sigarettenpeuken en -as
Vogelkooizand
Zand

                                                                                                        

Wel bij gft:  
Aardappelschillen  
Bloemen en (kamer)planten  
Doppen van pinda's en noten  
Eierschalen  
Etensresten (gekookt, gebakken, rauw)  
Gft-zakken  
Kaaskorsten zonder plastic  
Keukenpapier, met voeding vervuild  
Koffiedik en koffiefilters (maar geen koffiepads)  
Mest van kleine huisdieren (cavia, konijn)  
Olie en vet (maar lever frituurvet gescheiden in)  
Schillen van groente en fruit  
Losse thee  
Tuinafval  
Tuin- en potgrond (zie toelichting)  
Visgraten en botjes  
Zakken/verpakkingen met het Kiemplantlogo of OK Compostlogo (maar niet op eigen composthoop)  

Toelichting

  • Kattenbakkorrels mogen alleen bij het gft-afval als er Milieukeur op de zak staat. Er zijn op dit moment geen korrels met Milieukeur op de markt.
  • Kurken composteren slecht, daarom niet bij het gft.
  • Kunstmest mag niet bij het gft omdat het slechte invloed heeft op de kwaliteit van de compost. Bovendien is het niet organisch.
  • Lucifers mogen niet bij het gft, omdat ze zijn behandeld met chemicaliën.
  • Olie en vet uit de keuken mogen bij het gft, maar kun je het beste gescheiden inleveren. Om gescheiden in te leveren, giet je het in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak met schroefdop. Je kunt het pak inleveren in speciale bakken bij sommige supermarkten, kringloopwinkels of de milieustraat. Kijk voor inzamelpunten op Frituurvet, recycle het. Is er geen inzamelbak bij je in de buurt, doe het pak dan bij het restafval.
  • Papier hoort niet in de gft-container, maar af en toe een stuk krant op de bodem, of om vet of vlees/visresten in te verpakken, kan geen kwaad.
  • Poep van honden en katten kan ziektekiemen bevatten. Gooi de poep dus niet in de gft-container.
  • Dode (huis)dieren moet je bij het afvalscheidingsstation inleveren. Je overleden huisdier kun je ook naar de dierenarts brengen voor crematie of destructie.
  • Theezakjes en koffiepads: in theezakjes en koffiepads zit wat kunststof om ze dicht te sealen. Sommige pyramidevormige theezakjes zijn zelfs helemaal van kunststof. Daarom mogen ze niet bij het gft, maar horen ze in de vuilnisbak (restafval).
  • Tuingrond en potgrond niet in te grote hoeveelheden bij het gft, dat verstoort het composteerproces.

Bron: Milieu Centraal

Papier en karton

Oud papier en karton kunnen prima worden hergebruikt. U kunt uw oud papier aanbieden in een speciale afvalcontainer. Wij legen deze container gratis. In de Afvalwijzer kunt u zien op welke dag wij de container legen. Een oud papiercontainer kunt u aanvragen bij het Klant Contact Centrum.

Heeft u veel oud papier? Dan kunt u dit zelf wegbrengen naar de milieustraat van de gemeente. Deze is ondergebracht bij Recycling Kampen. Ook zijn er verenigingen, kerken en scholen met een vergunning voor het inzamelen van oud papier.

 

Grofvuil

Grofvuil en grof tuinafval is afval dat niet in een vuilniszak of afvalcontainer past. U kunt denken aan een bank, stoel of vloerbedekking. U kunt uw grofvuil zelf wegbrengen. Ook is het mogelijk om het op te laten halen door de gemeente.

Als de gemeente uw grofvuil ophaalt, betaalt u voorrijkosten en een bedrag per kilo grofvuil. Voor grof tuinafval betaalt u alleen voorrijkosten. Meer informatie over de inzameling van grofvuil vindt u op de pagina www.kampen.nl/afval/grofvuil.

Bij elkaar binden

Grof tuinafval moet zoveel mogelijk in 1 bundel worden samengebonden. Per bundel geldt een maximale afmeting van 1,5 kubieke meter. De bundel mag niet langer zijn dan 2 meter en niet breder dan 0,5 meter.

Herbruikbaar materiaal kunt u kwijt bij Het Goed of bij een andere kringloopwinkel.

Klein chemisch afval

Klein chemisch afval (kca) veroorzaakt milieuproblemen als het in de afvalverbranding terecht komt. U kunt dit afval inleveren bij Recycling Kampen. Denk hierbij aan verf, batterijen, olieproducten, oude medicijnen, naalden en frituurvet. De chemokar kan klein chemisch afval van huishoudens ook bij u ophalen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Recycling Kampen. Voor het ophalen van chemisch afval door de chemokar kunt u bellen met ons Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 038.

afbeelding afvalcontainer met rood kruis erdoor

Glas

Wat is glas?

Glas wordt gemaakt van zand, kalk en soda. Het is sterk, transparant en luchtdicht. Glas kan een heel milieuvriendelijk verpakkingsproduct worden door het te recyclen, het kan namelijk oneindig worden hergebruikt. Tegenwoordig bestaat ongeveer 75% van alle verpakkingsglas uit oud glas. Dit bespaart veel grondstoffen en energie.

Waar kan ik glas inleveren?

Verpakkingsglas wordt voornamelijk ingezameld via glasbakken. Deze staan vaak in de buurt van supermarkten of dichtbij woningen. Daarom mag u glas alleen tussen 7.30 en 22.00 uur in de glasbak doen. Kijk bij 'GPS locaties' voor de locaties van de glasbakken.

Wat mag er in de glasbak?

Alles met het glasbaklogo:

  • potjes en flessen waarin voedsel heeft gezeten, bijvoorbeeld pastasaus, olijfolie, sambal of kruiden
  • flessen waarin drank heeft gezeten zoals wijn, sap, bier of likeur
  • glazen verpakkingen van cosmetica, bijvoorbeeld deodorantrollers, crèmepotjes, lege medicijnflesjes en parfumflesjes

Wat mag er niet in de glasbak?

  • vuurvast glas zoals ovenschalen en theekopjes
  • kristalglas, steen en porselein
  • lampen en tl-buizen
  • ruiten en spiegels (vlakglas)

Deze soorten kunnen niet samen met het normale glas worden gerecycled en kunt u apart brengen naar Recycling Kampen.

Textiel

Oude kleding, schoenen en ander textiel kunnen prima worden hergebruikt.

Het gaat om alle soorten textiel (ook gescheurden versleten), als het maar redelijk schoon is (dus geen olievlekken bijvoorbeeld). Ook bijvoorbeeld gordijnen, lappen, lakens en knuffels kunt u inleveren. Verpak kleding en schoenen in een plastic zak en maak deze goed dicht zodat er geen vocht bij kan komen.

Wat mag u niet inleveren:

  • nat en met olie of verf vervuild textiel
  • dekbedden
  • kussens
  • matrassen
  • matten
  • vloerbedekking
  • schaatsen en klompen
  • bollen wol en garens

In de gemeente Kampen zamelen de volgende organisaties textiel in:

  • Vereniging Paardrijden Gehandicapten Oost (VPGO) haalt 1 keer per jaar in het najaar huis-aan-huis textiel op.
  • Van Leger des Heils ReShare staan verzamelcontainers bij supermarkten. Leger des Heils Reshare haalt 1 keer per jaar (voorjaar) huis aan huis textiel op (voor locaties: zie 'GPS locaties').
  • Van DMWReco staan verzamelcontainers bij supermarkten (voor locaties: zie 'GPS locaties').
  • Kringloop Kampen

Goedzooi

Voor huishoudelijk afval dat hergebruikt kan worden, kunt terecht bij een kringloopwinkel.

Plastic, metaal en drankkartons

De gemeente zamelt plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) samen in. Zo kan het opnieuw gebruikt worden. Heeft u lege verpakkingen van plastic of metaal? Of lege drinkpakken? Gooi ze in de speciale containers of zakken voor pmd-afval.

De gemeente haalt deze elke 2 weken gratis bij u op.

De volgende lege verpakkingen zijn pmd:

  • plastic verpakkingen:
    • plastic tasjes en broodzakken
    • pasta-en rijstzakken
    • verpakking van vleeswaren en kaas
    • folies om tijschriften en reclamefolders
    • bakjes, pakjes, kuipjes, zoals voor toetjes, beleg, fruit, snoep, vlees of vis
    • knijpflessen voor sauzen
    • deksels van potten pindakaas, chocopasta etc.
    • flacons voor wasmiddelen en schoonmaakmiddelen
    • tubes voor bijvoorbeeld gel, crème, bodylotion en tandpasta
    • flessen voor olie, azijn, frisdrank, water en zuivel
    • potjes voor gel, medicijnen, vitamines
    • plantenpotten
  • metalen verpakkingen:
    • conserven- en frisdrankblikjes
    • aluminiumfolies
    • medicijnenverpakkingen (volledig aluminium)
    • afdekfolies van bijvoorbeeld vla- en yoghurtbekers
    • waxinelichtcupjes
    • bier- en frisdrankdopjes
  • drankenkartons:
    • kartonnen drinkpakken of drinkpakjes, zoals van sap, zuivel, frisdrank of wijn

Dit afval hoort niet bij het pmd:

  • verpakkingen die niet leeg zijn
  • verpakkingen van chemisch afval, zoals van make-up, terpentine of verfblikken
  • medische verpakkingen zoals stomazakken, katheter- en infuusmateriaal en injectienaalden
  • piepschuim
  • verpakkingen met zilverfolie aan de binnenkant, zoals chipszakken
  • doordrukstrips van pillen en kauwgom
  • huisraad zoals emmers, stoelen of afdruiprek
  • landbouwplastic en dekzeil

Milieustraat

Bij Recycling Kampen kunt u uw afval brengen. Het gaat om niet-herbruikbaar grofvuil of afval in grote hoeveelheden, zoals tuinafval of afval van gebruiksgoederen. Bij Recycling Kampen kunt u ook gratis uw afgedankte apparaten zoals koelkasten, televisies en oude lampen kwijt. Andere inleverpunten in de buurt voor zogeheten e-waste vind u op de website van WeCycle.

Kca

Ook chemisch afval kunt u inleveren bij de milieustraat. Denk hierbij aan verf, batterijen, olieproducten, oude medicijnen, naalden en frituurvet. De chemokar kan klein chemisch afval ook bij u thuis ophalen. Hiervoor kunt u een afspraak maken bij het Klant Contact Centrum (KCC).

Asbest

Voor het afleveren van asbest gelden speciale regels. U moet het asbestafval in ieder geval verpakken. Dit doet u door het dubbel in te pakken in doorzichtig niet-luchtdoorlatende folie. Dit folie is 0,2 mm dik. Plak de naden dicht met tape.

Kosten

De kosten voor het brengen van afval bij Recycling Kampen vindt u op de website www.recyclingkampen.nl. Het brengen van tuinafval is gratis. De gemeente kan het ook bij u ophalen. Hiervoor brengen wij wel voorrijkosten in rekening.

Plaagdierenbestrijding

Ratten of ander ongedierte kunnen voor overlast zorgen. U kunt de gemeente vragen om advies bij de bestrijding.

Ongedierte is bijvoorbeeld:

  • kevers
  • rupsen
  • kakkerlakken
  • muizen
  • wespen

Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met ons Klant Contact Centrum via telefoonnummer 14 038.

Ondergrondse container

U kunt huishoudelijk restafval aanbieden in de gewone grijze huisvuilzakken. In de opening van de container past een huisvuilzak die voor ongeveer tweederde is gevuld (40 liter).

  • Houd de afvalpas boven het rechthoekige vlak op de container. Het groene lampje linksboven op de paslezer licht nu op.
  • Wacht enkele seconden. Op het beeldscherm staat wanneer u de klep kunt openen.
  • Open de klep van de container en plaats uw afval in de inwerpopening.
  • Sluit de klep van de container.
  • Wilt u meer afval aanbieden? Herhaal dan deze handelingen.

Afvalpas

Om een ondergrondse container te gebruiken heeft u een afvalpas nodig. Elke keer als de container geopend wordt na het gebuik van de afvalpas gebruikt, betaalt u hiervoor. De kosten worden dus allee geregistreerd als de klep open is geweest.

Meer informatie over het gebruik van de ondergrondse containers en de kosten leest u op de pagina Ondergrondse container.

GPS inzamellocaties

Hieronder staat een kaart afgebeeld van Google Maps. Door een icoon te selecteren worden de betreffende inzamellocaties getoond. Onder deze kaart staat nogmaals van elk type afval de inzamellocatie met het dichtsbijzijnde adres weergegeven.

Hieronder staat een lijst met de dichtsbijzijnde inzamelpunten in de buurt van uw postcode. Onder deze lijst vindt u een link waar u alle locaties in uw gemeente kunt bekijken

Kringloop Trekvaart 33 WINKEL KRINGLOOP KAMPEN

Milieustraat Haatlandhaven 16 8263AS KAMPEN

Textiel Hendrik van Viandenstraat 50 KAMPEN

Hondentoilet Dokter Damstraat 1 8262GA KAMPEN

Ondergrondse container Orkestlaan KAMPEN Containernummer: 10.08

Glas Jacob Catsstraat Containernummer: 2

Gft Jacob Catsstraat 229 8265XP KAMPEN Containernummer: gft3

MEER LOCATIES

Tips

Recyclen elektrische apparatuur

Er zijn verschillende manieren om van uw oude elektrische apparaten af te komen. Als u een nieuw vergelijkbaar apparaat koopt, kunt u het oude apparaat inleveren bij de winkelier. Koopt u geen vervangend apparaat, dan kunt u het apparaat inleveren bij Recycling Kampen. Herbruikbare spullen mogen naar een kringloopwinkel.

Kleine apparaten kunnen bijvoorbeeld ook bij een supermarkt of bouwmarkt worden ingeleverd. Op de website www.wecycle.nl/inleverpunt-zoeken ziet u waar dit kan.

Hoe herkent u klein chemisch afval?

Dat is vrij makkelijk, want op de verpakking staat een speciaal symbool: een afvalcontainer met een kruis erdoorheen. Lege verpakkingen zijn geen chemisch afval. Een verfblik waaruit u met een kwast geen verf meer kunt halen, kunt u inleveren met metaal en blik.

Pmd-afval in de juiste zak!

Het aanbieden van pmd is gratis. Als u geen container heeft voor pmd, dan ontvangt u elk jaar speciale afvalzakken voor het inzamelen hiervan van. Gebruik geen andere zakken, want deze worden niet meegenomen.

Welk afval er wel en niet bij het pmd mag, ziet u bij het kopje Scheidingsinfo

Waar vind ik een textielbak?

Wist u dat u bij 'GPS locaties' in deze app precies kunt zien waar alle containers voor textiel, glas en restafval staan?

Oud papier wordt opnieuw gebruikt

Oud papier en karton is heel goed te recyclen. Hou papier en karton daarom uit het restafval en doe het in de papiercontainer. U kunt uw oud papier en karton ook brengen naar Recycling Kampen.

Tips tegen geurtjes en maden in de gft-container

Warm weer kan ervoor zorgen dat het afval in de gft-container gaat stinken. Daarnaast kan een volle gft-container in de zon vliegen aantrekken. De vliegen kunnen eitjes in de container leggen waardoor er uiteindelijk maden in de container kunnen komen. Om overlast in de gft-container te beperken kunt u het volgende doen:

Tips om nare geurtjes te voorkomen:

  • Leg een dunne krant op de bodem van uw gft-container, dit voorkomt dat gft-afval achterblijft na het legen en het absorbeert eventueel aanwezig vocht.
  • Plaats uw container indien mogelijk in de schaduw.
  • Laat de deksel iets openstaan door er bijvoorbeeld een blokje hout tussen te plaatsen.
  • Laat vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst uitlekken voor u het in de container gooit.
  • Wikkel voedselresten in een stukje krant.
  • Wissel (vochtig) keukenafval af met droog tuinafval.
  • Maak de container na het legen schoon met bijvoorbeeld groene zeep.

Tips om maden en ander ongedierte te voorkomen:

  • Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak etensresten in een krant, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
  • Klimop is giftig voor maden. Af en toe een paar verse takjes klimop in de container helpt om maden te voorkomen.

Meer weten?

Heeft u vragen over de informatie binnen AfvalWijzer over het scheiden of inzamelen van uw afval? Neem dan contact op met uw gemeente.