Wat is het?
PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en blik en Drankkartons.
Plastic verpakkingen: plastic (knijp)flessen, flacons (bijv. shampoo en badschuim), bekers, kuipjes, plastic tubes, doordrukstrips, potjes, plantenpotjes, deksels, zakken en tasjes, bakjes voor groente, fruit en patat en chipszakken.
Metalen verpakkingen en blik: (fris)drankblikjes, groente- en soepblikken, blikjes van honden en kattenvoer, metalen deksels, tubes, doppen, kroonkurken, siroopflessen, aluminium schaaltjes en bakjes.
Drankkartons: pakken voor sap, zuivel zoals melk en yoghurt, vla, frisdrank, kartonnen pakken voor soep en pastasaus en drinkpakjes voor kinderen.
Waar kan het heen?
- Heeft u een duocontainer? Dan mag u PMD in het oranje gedeelte van uw container doen.
- Heeft u een pasje voor een ondergrondse container? Dan kunt u PMD in de ondergrondse container doen.
- Woont u in een flat of appartement zonder ondergrondse container? Dan kunt u PMD kwijt in de PMD container bij uw complex.
- Heeft u teveel PMD? Ga dan naar de dichtstbijzijnde PMD container in uw buurt (bv. bij een supermarkt). Deze PMD containers zijn openbaar, dus daar heeft u geen pasje voor nodig.
Wist u dat er statiegeld op grote en kleine plastic flessen en op blikjes zit? Als er een statiegeldlogo op het product staat kunt u het inleveren bij supermarkten en bemande tankstations. Ook sportverenigingen kunnen ervoor kiezen om statiegeldproducten in te nemen.
PMD wordt na inzameling gesorteerd
In een sorteerinstallatie worden de verschillende stoffen gesorteerd. De gesorteerde materialen worden in balen geperst en afgevoerd naar recyclebedrijven. Die maken er nieuwe grondstoffen en producten van.
Wat we maken van PMD-afval
Plastic verpakkingen worden bijvoorbeeld gebruikt in de textielindustrie als vulsel voor bijvoorbeeld winterjassen en kussens. Er wordt ook kleding van gemaakt, zoals truien, T-shirts en ook voor tapijten.
Maar er worden ook gebruiksartikelen van gemaakt als opbergbakken en manden. Tot slot wordt PMD ook in de industrie gebruikt voor nieuwe leidingen, kabelgoten en buizen.
Drankkartons bestaan voor 75% uit karton en worden opnieuw gebruikt om papier van te maken. Zo kan het karton van een drankkarton gerecycleerd worden tot bijvoorbeeld toiletpapier of een papieren zak. Het plastic van drankkartons wordt vaak gebruikt als energiebron in cementovens. Het aluminiumlaagje vindt een tweede leven als bindmiddel in cement.
De metalen verpakkingen kunnen verwerkt worden tot allerlei nieuwe metalen voorwerpen zoals conservenblikken, auto-onderdelen, fietsonderdelen, huishoudtoestellen.
U draagt met het scheiden van afval dus echt bij aan een beter milieu!
Wat mag niet in de container?
- verpakkingen met inhoud
- verfblikken of -bussen (= KGA)
- spuitbussen zoals deodorant, slagroom, mousse
- verpakkingen van chemisch afval zoals, make-up en kitkokers
- piepschuim zoals fastfoodverpakkingen, vleesschaaltjes en verpakkingsvulmateriaal
- koffiecupjes
- hard plastic zoals tuinstoelen en speelgoed
- shopper boodschappentassen
- landbouwplastic
- huisraad en gebruiksvoorwerpen van plastic (emmers, wasrek, kledinghangers etc.)
- los karton, dozen en ander papier (dit mag in de papierbak)
- zomerse opblaasartikelen (zoals zwembandjes, opblaasbeesten, zwembadjes e.d.).
TIPS!
- Verpakkingen platmaken: maak de verpakkingen van de lege flessen, blikjes en drankkartons plat om zo ruimte te maken voor al het PMD-afval. Haal de dop eraf en druk de lucht uit de verpakking. Daarna kunt u de dop weer op de fles, flacon of het drankkarton schroeven.
- Schoonmaken is niet nodig: De verpakkingen leegmaken is voldoende.