Het wapen van de gemeente ALKMAAR

Eerstvolgende ophaalmoment:

Scheidingsinformatie

Klik op onderstaande iconen voor informatie over het type afval.

 • Scheidingsinformatie over Groente, Fruit en Tuinafval gft
 • Scheidingsinformatie over Papier en karton papier
 • Scheidingsinformatie over Restafval restafval
 • Scheidingsinformatie over Glas glas
 • Scheidingsinformatie over Textiel textiel
 • Scheidingsinformatie over Klein chemisch afval kca
 • Scheidingsinformatie over Frituurvet en Olie vet
 • Scheidingsinformatie over Grofvuil grofvuil
 • Scheidingsinformatie over Kerstbomen kerstbomen
 • Scheidingsinformatie over Plastic plastic
 • Scheidingsinformatie over Sloopafval sloopafval
 • Scheidingsinformatie over Electrische apparaten elec
 • Scheidingsinformatie over Takken takken

Groente, Fruit en Tuinafval

Wat is het?

GFT-afval bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval en etensresten.

Waar kan het heen?

U kunt uw GFT in de groene rolcontainer stoppen. Woont u in hoogbouw of in de binnenstad en heeft u geen GFT-rolcontainer? Dan kunt u het GFT bij het restafval stoppen.

Wat gebeurt ermee?

Van goed gescheiden GFT-afval maakt afvalenergiebedrijf HVC compost en biogas. Nuttige producten die heel veel voordelen bieden. Het verwerken van GFT-afval tot biogas en compost is goedkoper dan verbranden, beter voor het milieu en bespaart grondstoffen. Uw inspanningen om uitsluitend en zoveel mogelijk GFT in de groene bak te gooien, zijn dus zeker niet voor niets.

Papier en karton

Wat is het?

Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen. Drinkpakken en pizzadozen horen er niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in.

Waar kan het heen?

Papier en karton wordt ingezameld via de blauwe rolcontainer. Beschikt u niet over een rolcontainer of zit deze vol? Dan kunt u uw papier en karton naar de daarvoor bestemde verzamelcontainer bij de milieustraten brengen.

Wat gebeurt ermee?

Papier en karton wordt tot pulp vermalen, het pulp wordt gedroogd en daar worden weer nieuwe rollen papier van gemaakt. Nieuw papier bestaat voor 90% uit oud papier.

Restafval

Wat is het?

Restafval is het kleine beetje afval dat overblijft na het scheiden van het recyclebare afval.

Waar kan het heen?

Restafval kunt u kwijt in de grijze rolcontainer of in de ondergrondse containers. Als we het perfect doen belandt maar 20% van ons afval in het restafval.

Wat gebeurt ermee?

Restafval wordt verbrand. Dat gebeurt heel zorgvuldig om te voorkomen dat er schadelijke stoffen in het milieu terecht komen. De warmte die bij de verbranding vrijkomt wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit. Van tien kilo restafval kan een spaarlamp ruim 500 uur branden. Zo wordt uiteindelijk ook het restafval benut!

 

 

Glas

Wat is het?

Onder glas verstaan we eenmalige glazen verpakkingen, zoals keukenglas, drankenglas en badkamerglas.

Vlakglas, zoals ruiten en spiegels, mag niet in de glasbak, dit is vaak van een andere samenstelling.

Waar kan het heen?

Verspreid door Alkmaar staan glascontainers met aparte openingen voor wit, bruin en groen glas. Voor het glas scheiden geldt:

 • wit bij wit glas;
 • groen bij groen glas;
 • bruin, blauw en alle andere kleuren bij bruin glas.

Het glas dat niet in de glascontainer mag, kunt u aanbieden in de grijze rolcontainer. Spaarlampen en tl-buizen moet u aanbieden als klein chemisch afval. Grote stukken vensterglas en spiegelglas kunt u brengen naar het Regio Recycle Punt.

Wat gebeurt ermee?

Het glas wordt in de glasfabriek gescheiden van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er bijvoorbeeld weer nieuwe flessen van gemaakt. Glas kan eindeloos worden hergebruikt, zonder aan kwaliteit in te boeten: elke kilo scherven wordt ook weer een kilo glas.

Textiel

Wat is het?

Kleding, schoeisel, tassen, maar ook gordij­nen en linnengoed worden allemaal tot de afvalstroom textiel gerekend.

Waar kan het heen?

Uw oude kleding en schoenen kunt u op drie manieren inleveren:

 • Huis-aan-huisacties: sommige organisaties zamelen gebruikte kleding en schoenen huis-aan-huis in.
 • Milieustraten: u kunt uw kleding en schoenen in de kledingcontainers in de milieustraten doen. Stop de kleding en schoenen dan in een gesloten plastic zak. En bind de linker- en rechterschoen aan elkaar.
 • Regio Recycle Punt: u kunt alle textiel en schoenen brengen naar Regio Recycle Punt.

Wat gebeurt ermee?

Textiel wordt in sorteercentra gescheiden op wat bruikbaar en niet bruikbaar is. Goede kleding gaat naar tweedehands winkels toe, of bijvoorbeeld naar derdewereldlanden . Het overige textiel wordt vervezelt en daarna verwerkt tot nieuwe producten, zoals kofferriemen.

Klein chemisch afval

Wat is het?

Het gaat hier veelal om stoffen die gevaarlijk kunnen zijn (brandbaar, giftig en bijtend) zoals schoonmaakmiddelen, verf, medicijnen, batterijen, spaarlampen en oliën. Klein chemisch afval wordt daarom gescheiden van het huisvuil ingeleverd.

Waar kan het heen?

Chemisch afval brengt u naar het Regio Recycle Punt van de gemeente Alkmaar.

Bewaar en vervoer het chemisch afval zoveel mogelijk in de originele verpakking. Vloeistoffen kunnen in de aanschafverpakking of een jerrycan van maximaal tien liter naar het Regio Recycle Punt gebracht worden.

Wat gebeurt ermee?

Chemisch afval wordt, afhankelijk van de stof, onder verschillende gecontroleerde omstandigheden verwerkt.

Frituurvet en Olie

Wat is het?

Gebruikt frituurvet- en olie uit bijvoorbeeld de frituurpan of friteuse.

Waar kan het heen?

U kunt het naar het Regio Recycle Punt brengen. Ook zijn er verschillende supermarkten waar u het naar toe kunt brengen. Daar zijn speciale gele containers aanwezig, waar u het in kwijt kunt. Kijk voor het dichtsbijzijnde inleverpunt op de site van frituurvetrecyclehet.nl. Belangrijk is het in de originele verpakking aan te bieden.

Wat gebeurt ermee?

Het vet en de olie worden onder andere verwerkt tot biobrandstoffen.

Grofvuil

Wat is het?

Al het huishoudelijk afval dat niet in de restcontainer past. Dit kunnen meubels, bedden, planken en vloerbedekking zijn.

Waar kan het heen?

Grofvuil zelf wegbrengen

Grofvuil kunt u zelf wegbrengen naar het Regio Recycle Punt (maximaal 1 kuub). U moet dan wel een geldig identiteitsbewijs meenemen om zich te kunnen legitimeren als inwoner van Alkmaar, Schermer, of Graft – De Rijp.

Adres: Kitmanstraat 26, Alkmaar.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag 08.00 - 16.00 uur. Zaterdag 10.00 - 16.00 uur.

Ophalen grof huishoudelijk afval

Kijk voor het ophalen van grof huishoudelijk afval op: http://stadswerk072.nl/bewoners/grofvuil-afspraak-maken

Wat gebeurt ermee?

Ook grof afval kunt u scheiden. Meubilair, vloerbedekking, huishoudelijke apparaten, het is allemaal weer bruikbaar. Helaas is afvalscheiding niet mogelijk wanneer we het grof afval bij u thuis ophalen, dan moeten we telkens met meerdere wagens naar één adres. Daarom vragen we u bij voorkeur grof afval zelf naar het Regio Recycle Punt te brengen. Alleen als dat niet kan, komen we het ophalen.

Grof huishoudelijk afval wordt voordat het de verbrandingsoven in gaat gescheiden van metalen. Goederen die nog geschikt zijn voor een tweede leven kunnen daarom beter naar de kringloopwinkel gebracht worden.

Kerstbomen

Aan het begin van het nieuwe jaar is er altijd een speciale ophaalronde voor kerstbomen. Deze dag is specifiek aangegeven op uw afvalkalender. De kerstbomen mogen worden aangeboden op de plek waar u altijd uw huisvuil of rolcontainer neerzet.

Plastic

Wat is het?

Plastic staat voor plastic, blik en drinkpakken. Drinkpakken en blik mogen voortaan namelijk bij het plastic afval worden ingeleverd.

Waar kan het heen?

U kunt plastic in de grijze rolcontainer aan huis stoppen of brengen naar een van de containers bij de milieustraten.

Wat gebeurt ermee?

Na de inzameling worden alle verschillende materialen van elkaar gescheiden en worden deze gebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten. Recycling zorgt ervoor dat we minder plastic hoeven te maken en dus ook minder aardolie hoeven te gebruiken.  

Sloopafval

Wat is het?

Bouw- en sloopafval is afval dat aardvast en nagelvast zit in uw woning. Dit is dus niet alleen puin. Het gaat bijvoorbeeld ook om vloerdelen, sanitair, keukenblokken en kozijnen.

Waar kan het heen?

Heeft u minder dan een kwart kubieke meter bouw- of sloopafval? Dan kunt u dit zelf wegbrengen naar het Regio Recycle Punt. Heeft u meer dan een kwart kubieke meter? Dan dient u hiervoor een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen.

 

 

 

 

Electrische apparaten

Wat is het?

Onder elektronisch afval verstaan we alle elektrische apparaten met of zonder snoer. Denk aan opladers, mobiele telefoons, maar ook aan wasmachines en televies.

Waar kan het heen?

Elektrische apparaten kunt u inleveren bij de winkelier op het moment dat u een nieuw, vergelijkbaar exemplaar koopt. De leverancier is verplicht het apparaat kosteloos in te nemen. Koopt u geen nieuw apparaat, maar wilt u toch een elektrisch apparaat kwijt? Dan kunt u een afspraak maken om de elektrische apparaten bij u thuis op te laten halen of u kunt deze zelf wegbrengen naar het Regio Recycle Punt.

Wat gebeurt ermee?

Elektrische apparaten kunnen op verschillende manieren hergebruikt en gerecycled worden. Deze producten zitten namelijk vol met herbruikbare materialen, zoals ijzer, koper, aluminium, glas en kunststof. De materialen worden weer hergebruikt als grondstof.

Takken

Wat is het?

Grof tuinafval bestaat uit snoeihout, bladafval en kerstbomen.

Waar kan het heen?

Grof snoeiafval kunt u in bundels van maximaal 1,5 meter aanbieden bij het Regio Recycle Punt. Los grond, zand en gras kunt u aanleveren bij GP Groot.

Wat gebeurt ermee?

Grof tuinafval wordt versnipperd en hergebruikt als compost of als afdeklaag op paden in tuinen, parken en wandelgebieden. Het kan ook omgezet worden tot biomassa voor energieopwekking en biobrandstof.

 

Tips

Voorkom overbodig plastic afval

Voorkom plastic tasjes en overdreven verpakkingen bij het winkelen. Koop producten in verpakkingsmateriaal uit 1 materiaal en gooi geen plastic verpakkingen met inhoud bij het plastic afval.

GFT

Minder kans op vieze geurtjes? Wikkel de resten van groente, fruit, vlees en vis in krantenpapier voordat u het weggooit.

Ruimte besparen in de plastic rolcontainer

Bespaar ruimte door verpakkingen plat te maken, zoals bij plastic flessen. Haal de dop eraf, druk de fles plat en doe de dop er weer op.

Karton recyclen

Let op dat het karton niet te veel vet bevat. Alleen dan kan het gerecycled worden. Vettige pizzadozen kunnen daarom beter bij het restafval.

Glas recyclen

Wanneer u glas in de glasbak gooit, hoeft het niet brandschoon te zijn. Restjes mogen blijven zitten, maar het is wel fijn dat u het glas even afspoelt. Deksel en doppen mogen blijven zitten. Deze worden eruit gefilterd en apart verwerkt.

Meer weten?

Stadswerk072 draagt zorg voor de afvalinzameling in gemeente Alkmaar.

Heeft u vragen over de informatie binnen AfvalWijzer of over het scheiden en/of inzamelen van uw afval? Neemt u dan contact op via info@stadswerk072.nl of via telefoonnummer 14 072.